Om meg

Lesing har vært min store lidenskap siden jeg lærte meg å lese. Jeg er ganske altetende når det kommer til lesestoff, og har en tendens til å starte setninger med: Jeg har lest at..., til stor irritasjon for enkelte familiemedlemmer. Som datteren min sier: Du skal ikke tro alt du leser, mamma. Og det har hun jo helt rett i, men jeg liker å ha kunnskap om mye og mangt, og er det ting jeg ikke vet noe om eller ikke forstår, så søker jeg innsikt gjennom å lese meg opp på temaet.

Så er det fiksjonens verden. Den jeg alltid vender tilbake til å håp om å finne en ny historie som vil suge meg inn og tviholde på meg til siste ord er lest. Gleden ved å sitte med en ny bok i hendene med forventningen om det gode som kan ligge foran meg, er noe av det beste jeg vet. Da kan jeg koble ut verden og forsvinne inn i fantasien, en flukt fra hverdagens krav og mas, slik det var da jeg var barn og ungdom. For å si det med det forfatteren Pat Conroys svært dekkende ord:
Here's what I want from a book, what I demand, what I pray for when I take up a novel and begin to read the first sentence: I want everything and nothing less, the full measure of a writer's heart. I want a novel so poetic that I do not have to turn to standby anthologies of poetry to satisfy that itch for music, for perfection and economy of phrasing, for exactness of tone. Then, too, I want a book so filled with story and character that I read page afte page without thinking of food or drink because a writer has possessed me, crazed me with an unappeaseable thirst to know what happens next.
Målsettingen med denne bloggen er å formidle egne leseopplevelser, og på den måten vekke interesse for bøkene jeg har lest hos andre. Det handler også om å få bedre innsikt i hva det er som gjør at jeg liker akkurat den boken, men ikke en annen. For jeg skriver også selv, men det vil ikke være noe stort tema her. Jeg er ingen profesjonell litteraturviter, eller noen ekspert. Det jeg har av formell utdannelse som er relevant, er en årsenhet i norsk og en årsenhet i engelsk(tilsvarende grunnfag). Som lærer i engelsk og norsk på ungdomsskolen jobber jeg mye med litteratur i det daglige.

Jeg kommer til å si noe om både ny og eldre litteratur. Mye av den eldre litteraturen har fortsatt relevans, og fortjener sin plass i nåtiden.

Bøkene jeg leser kjøper jeg selv, lånes på biblioteket eller er leseeksemplarer fra forlag som jeg har bedt om selv.

Er det ellers noe du lurer på, er det bare å ta kontakt med meg på:
i_elsrud@hotmail.com

Pat Conroy-sitatet er fra side 53 - 53 boken Revision and Self-Editing for Publication av James Scott Bell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar