søndag 17. januar 2016

A Writer's Guide to Persistence - En smakebit på søndagEn smakebit på søndag er et ukentlig innslag på Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten, hvor andre bloggere kan dele smakebiter fra det de leser. Det gjelder bare en regel: Ingen spoilers!

Dette har vært en uke i musikkens tegn for min del. Da nyheten om at David Bowie var død slapp på mandag, kjente jeg verden stoppe opp i et brøkdels sekund. Bowies musikk har tonesatt noen intense perioder i ungdomstiden min, og vil for alltid være knyttet til sterke følelser. Dagene som fulgte har vært en eneste lang tur ned "memory lane", med musikk på ørene hvert ledige minutt. David Bowie har etterlatt seg en levende arv - The music never dies.

Jeg har valgt en litt annerledes bok som smakebit denne gangen. Som jeg har nevnt i introen om meg selv, så sysler jeg også med skriving på flere arenaer. På grunn av jobb har det de siste årene gått sakte fremover med disse andre skriveprosjektene mine. Jeg har lest en mengde bøker om temaet, og da jeg hadde en seks ukers skrivepermisjon i høst, gikk jeg til innkjøp av en bok til hjelp på veien i den kreative prosessen:


De første 30 sidene var alt jeg rakk den gang før skrivingen tok overhånd, men nå har jeg tatt boken frem igjen.

Man gjør seg mange rare tanker i en skriveprosess. Det som har overrasket meg mest, er hvor stor plass tanken på potensielle lesere tar, lenge før du har delt så mye som én bokstav med andre. Denne frykten for at det du produserer ikke vil være bra nok i andres øyne, kan rett og slett stoppe deg fra å skrive. Da er det godt med bøker som hjelper deg å komme over slike selvpålagte hindre, med råd som dette:
 • For every person who might not like what you have to say, there is at minimum one, and probably many, who need to hear what you have to say and will be moved by it.
 • Think of all the authors who have moved, touched and inspired you. What if they had not put their work out there? (s. 79)
Alle som leser vet hvor forskjellig vi responderer på bøker. Så hvem vet, kanskje det finnes noen lesere der ute som trenger akkurat min historie også?

Flere smakebiter finner du HER:

Ha en fantastisk søndag!

42 kommentarer:

 1. den boken får jag lust att läsa! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Tack så mycket för smakbiten! Otroligt fint omslag :)

  SvarSlett
 3. Det är nog dumt att försöka gissa vad den eventuelle läsaren vill ha, framför allt för att de kanske är flera, som vill ha olika saker :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det samme tenker min fornuft! Derfor er det ekstra frustrerende når man henger seg opp i slike tanker.

   Slett
 4. Takk for anderledes smakebit. Jeg skriver på fritiden selv, så dette er en tittel jeg noterer meg for fremtiden! For det er jo helt rett at man ofte tenker for mye på hva de som skal lese det man skriver vil tenke og føle. Finnes det noen som vil like det i det hele tatt liksom.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så morsomt at du skriver! Denne boken er veldig oppmuntrende lesing når man låser seg i tanker om hvor dårlig det man skriver er (som visstnok også mange etablerte forfattere gjør). Så den er absolutt å anbefale! :)

   Slett
 5. Roligt med en smakbit från en bok om skrivande. Jag gillar också att skriva men har inte sett den här boken tidigare. Tack för tips och smakbit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Jeg fant boken gjennom Writer's Digest, og synes den har mange gode råd for den som skriver uansett sjanger.

   Slett
 6. Tack för en intressant smakbit.

  SvarSlett
 7. Tack för smakbit! Alla tycker så väldigt olika om böcker, så det är väl en himla tur att inte alla som skriver gör det på samma sätt. ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du jo helt rett i! Hvordan en oppfatter bøker er avhengig av den som leser, så det er rom for mange variasjoner. :)

   Slett
 8. Jag tror det är vad som främst stoppar mig. Misstron att någon skulle vilja läsa vad jag skriver.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en merkelig ting, ikke sant? Den indre kritikeren har dessverre lett for å ta overhånd.

   Slett
 9. Det låter som intressant läsning - tänk så mycket böcker som kanske inte skulle blivit skrivna om inte författarna hade funnit uthålligheten, envisheten och en berättelse som ville sig själv! Tack för smakbiten!
  Sv: "East" är baserad på en Norsk saga (kanske flera) och jag tänker lite Odjuret och Skönheten också när jag läser den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er absolutt interessant og motiverende lesing. Og du har helt rett, jeg er veldig glad for at så mange forfattere blir ved sin lest. Så gøy at "East" er basert på en norsk saga, jeg må nok sjekke ut denne boka. :)

   Slett
 10. Jeg kan komme på ganske mange bøker som har rørt meg på ulike måter. Bøker som har gjort mitt liv rikere, og derfor ville jeg vært fattigere uten. Jeg synes det er spennende at du skriver og vil gjerne heie på deg :-) Ønsker deg en fin søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Samme her, Astrid Terese. Jeg så et intervju nylig med Anne B. Ragde (tror jeg det var), hvor hun fortalte om moren som også var veldig glad i å lese bøker. Hun sa til datteren at så lenge du leser bøker blir du aldri ensom, og det føler jeg også er veldig sant. Det gjør meg veldig glad om du vil heie på meg, jeg kan trenge noen kyndige lesere etter hvert :) Fortsatt god søndag!

   Slett
 11. Tack för smakbiten!
  Kram Cissi

  SvarSlett
 12. Tack för intressant smakbit! Jag har läst många böcker som berört och varit givande på många olika sätt och är så glad över alla som skriver. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tenker det samme som deg. Bøker gir mye glede!

   Slett
 13. Tack för smakbiten! Den var högst intressant. :)

  SvarSlett
 14. Det låter som en bok som jag skulle vilja läsa. Tack för smakbit och tips!

  SvarSlett
 15. jag har varit nästan på alla David Bowies konserter i Göteborg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det må ha vært noen flotte opplevelser. En tidligere kjæreste var på konsert med ham i Oslo i 1990, husker han kom hjem med stjerner i øynene!

   Slett
 16. Jag har inte lyssnat så väldigt mycket på Bowie, en och annan skiva har det blivit. Verkligen en stor talang, hemsk sjukdom det där. Tack för smakbiten.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har hatt Bowie-perioder, da mest med musikken hans fra 70-og 80-tallet. Et stort talent, så absolutt. Som du sier, en forferdelig sykdom.

   Slett
 17. Gode råd å ta med seg! Lykke til med skrivingen :)

  SvarSlett
 18. Ja, så absolutt! Takk skal du ha :)

  SvarSlett