fredag 4. mars 2016

Krimfestivalen 2016 - Dag 1

Helt siden Krimfestivalen i Oslo startet opp i 2012 har jeg hatt lyst til å delta, men har aldri kommet så langt. Jeg har lest mengder av krim opp igjennom årene. En forkjærlighet for nettopp bøker om forbrytelser, og oppklaringen av disse, begynte tidlig med serien om Frøken Detektiv. I år lot jeg ikke sjansen gå fra meg, og fikk endelig vendt snuta mot Oslo og krimfestivalens første dag, i godt selskap med min barndomsvenninne Trude.

Krimfestivalen åpnes med prolog av årets festivalforfatter Jo Nesbø
Vi var tidlig på plass på Cappelen Damm-huset for å få med oss åpningen av festivalen. Jo Nesbø er årets festivalforfatter og innledet med en prolog i sin sedvanlige gode fortellerstil. Deretter tok litteraturprofessor Hans H. Skei over. Han snakket om Jo Nesbøs forfatterskap, med hovedvekt på universet han har skapt i bøkene om Harry Hole. Så tok tre andre norske forfattere over, og snakket om sitt forhold til Jo Nesbø, deriblant Gunnar Staalesen som blant annet kunne fortelle om Jo Nesbøs enorme arbeidskapasitet når det kom til skrivingen.
Gunnar Staalesen forteller om sitt forhold til Nesbø

Om en uke skal årets Rivertonpris deles ut. Derfor var neste post på programmet en oppsummering av krimåret 2015 ved Hans H. Skei, som tidligere var president i Rivertonklubben. Etterpå ble de nominerte til prisen intervjuet av nåværende president Tom Egeland. Det var interessant å høre forfatterne fortelle litt om seg selv, og hvordan de jobber. Jeg har ikke lest noen av de nominerte bøkene, så her har jeg litt å se frem til, skjønner jeg. Også spennende at flere av disse krimhistoriene er lagt et stykke bakover i tid. Jeg gleder meg til å lese.

De nominerte til årets Rivertonpris er:
Ingebjørg Berg Holm  med Stjerner over, mørke under
- Tore Aurstad og Carina Westberg med Nattevandreren
- Kjell Ola Dahl med Kureren
- Vidar Sundstøl med Djevelens giftering
- Frits De Bourg med Dødens elv

Du kan lese om de nominerte og bøkene deres HER:

Etter denne presentasjonen var det tid for utdeling av Rivertonklubbens ærespris, en pris som deles ut til medlemmer som har gjort "en særlig innsats for norsk krimlitteratur." Prisen utdeles for femtende gang, og prisen gikk ikke uventet til ... tara tam: Jo Nesbø! En ærlig fortjent pris synes jeg. Jo Nesbø har vært den som virkelig har satt norsk krimlitteratur på verdenskartet, og dermed, som flere av hans forfatterkolleger poengterte underveis, åpnet dører for andre.

Her tok vi en etterlengtet lunsj, og lot krimfestival være krimfestival for en stakket stund. Vi var tilbake en times tid senere for å få med oss det som i festivalprogrammet ble kalt et "Hurtigkurs i selvpublisering" av den store krimkometen i Sverige, Emelie Schepp.

Emelie Schepp
Emelie Schepp ble en sensasjon i Sverige da hun som selvpublisert forfatter klarte å selge 40 000 bøker av sin først krimbok, Merket for livet, som handler om statsadvokaten Jana Berzelius. I det inspirerende foredraget hun holdt på festivalen fortalte hun om det nitide arbeidet som ble lagt ned for å oppnå slike salgstall. Jeg må si jeg ble mektig imponert over denne energibunten av en dame, som med sitt enorme pågangsmot har klart det få har maktet før henne. Ærlig fortjent må jeg si, med en slik salgsteft og arbeidsmoral.

Emelie ga gode råd og inspirasjon til alle som måtte ønske å forsøke seg som selvutgitt forfatter. Hun sendte sitt manus ut til flere svenske forlag, men da hun ved gjentatt kontakt innså at de ikke engang ville ta seg tid til å lese manuset hennes, bestemte hun seg for å ta skjeen i egen hånd. Hun gjorde en del research om selvpublisering før hun satte i gang, noe som viste seg å være lønnsomt.

Vi fikk utdelt en flyer med gode råd og tips før foredraget, og jeg tenkte bare jeg skulle ta med noen av rådene vi fikk. Foruten selvfølgelig å skrive en god historie rådet Emelie Schepp oss blant annet til :

- Bruk profesjonell hjelp. Du trenger en redaktør, korrekturleser og designer (til omslaget, førsteinntrykket av boken din er viktig!).

- Markedsfør boken. Du må overbevise leserne om hvorfor de skal velge din bok blant alle bøkene på markedet.

- Møt lesere. Delta på arrangementer, prat om boken.

- Når du kontakter salgssteder - våg å få nei. Hva er det verste som kan skje? Du får nei. Du eksploderer ikke.

Gode råd fra en dyktig dame - Emelie Schepps bøker er nå solgt til 27 land! Jeg har ikke lest noen av bøkene hennes, men de har havnet på leselisten min etter dette.

Vi avsluttet festivalen med nordisk mestermøte med islandske Yrsa Sigurdaóttir, svenske Tove Vesterdal og norske Torkil Damhaug, tre krimforfattere med forskjellig tilnærming til skriving. Selve avslutningen på Osloturen vår ble også veldig hyggelig. Etter en rusletur gjennom bygatene, spiste vi middag hos min lillebror og samboeren hans. Oppsummeringen på bussen hjem var som i mang en skolestil opp igjennom tidene: Alle var enige om at det hadde vært en flott dag!

Jeg skulle gjerne vært på festival i dag også. Karin Slaughter, som er en forfatter jeg har brukt mye tid på i det siste, er gjest ved flere anledninger i dag. I stedet får jeg følge live-sendingene på nett. Sikkert er det i alle fall at jeg skal tilbake neste år. Cappelen Damm, som i sin tid var med på å starte Krimfestivalen, har laget en flott ramme rundt dette arrangementet. Kan absolutt anbefales!

Kilder:
Egne notater
Flyer utdelt for Emelie Schepps fordrag
Rivertonklubben

8 kommentarer:

 1. Artig å få et sniktitt:) Selv sitter jeg nå o ser på streamingsending fra festivalen, og i morra rekker jeg mer. Ha en fin helg:)

  SvarSlett
 2. Godt det er mulig med streaming! Jeg har også fulgt med en del der i dag, siden jeg er så heldig å ha vinterferie denne uka. Hadde en kjempefin dag i går, vet ikke om du har vært på festivalen tidligere, men det var i hvert fall et flott opplegg rundt det. Riktig god helg til deg også! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk:) Hei, nei jeg har ikke vært på krimfestivalen i RL, har aldri passet, men jeg har fått med meg en del av livestreamingene flere år.. Det er godt de gjør dette for oss som ikke kan være der

   Slett
 3. Alle er på krimfestivalkvelder for tiden. Forfattere er modig som møter opp og forteller. De kan ikke ha foredragsangst:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er nok tiden for det, ja! Jeg tenkte det samme som deg da vi satt og hørte på de forskjellige forfatterne. Det har vel blitt en del av gamet, å være synlig som forfatter, stille opp og by på seg selv. Det kunne se ut til at ikke alle var like komfortable med å være i søkelyset, og det kan jeg forstå. :)

   Slett
  2. Ja, det er vel en del av forfatteryrket. Møt opp og snakk om boka og gjerne lese litt fra den. Jeg har ikke hatt guts til å gjøre noe av det for jeg liker ikke oppmerksomhet:) Kunne ha likt å skrive en bok, men ikke resten av jobben som at man må møte på mange eventer. Det tror jeg ikke har vært for meg. Jeg er for beskjeden:)

   Slett
 4. Å, det hørtes fint ut! Jeg er også veldig glad i krim og det hadde vært fint å høre hva de sier om bøkene. Jeg bor 7 timer med tog unna hovedstaden. Så det skal litt til før jeg hopper på toget. Men ett år det det kunne passe med en liten ferie på denne tiden av året skal jeg også dra :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, vi hadde en kjempefin dag! Det var et veldig godt opplegg rundt dette arrangementet, synes jeg, så jeg skal tilbake neste år, om det går greit i forhold til jobb. Det er bare halvannen times reise for meg, så det er enklere sånn sett. Neste år vurderer jeg overnatting i Oslo, så jeg kan få med meg én dag til. Kan absolutt anbefale deg å ta en tur! :)

   Slett