lørdag 2. april 2016

Career of Evil - Robert Galbraith

Strike og Robin i trøbbel

Career of Evil er Robert Galbraiths tredje bok i serien om privatdetektiven Cormoran Strike, og assistenten hans Robin Ellacott. Seriens første bok, The Cuckoo's Calling, klatret raskt på bestselgerlistene da det ble kjent at det var Harry Potter - forfatteren, J. K. Rowling, som skjulte seg bak pseudonymet Robert Galbraith.En pakke blir levert med bud til Cormoran Strikes kontor. Den er adressert til Robin, og har et grufullt innhold; et avkappet ben fra en kvinne. Sammen med benet følger en lapp med sitat fra én av sangtekstene til rockegruppa Blue Öyster Cult. Strike innser at avsenderen er ute etter å hevne seg på ham, og ønsker å ramme ham enda hardere gjennom å trekke Robin inn i spillet. Det er fire mennesker Strike har kommet i kontakt med gjennom årene, enten profesjonelt eller privat, som kan være kapable til å forta seg noe slikt. Én av dem er hans tidligere stefar, Jeff Whittaker. En mann Strike hater intenst fordi han er sikker på at han hadde noe med morens dødsfall å gjøre.

Imens Strike setter i gang jakten på den skyldige, har morderen Robin under oppsikt. Han forfølger henne rundt om i byen når hun utfører diverse spaningsoppdrag, og håper på det rette øyeblikket til sette sine djevelske planer ut i livet:
All he needed now was for The Secretary to take one short walk down a deserted stretch of a road ... but London throbbed and teemed with people all day long and here he was, frustrated and wary, watching her as he hung around the London School of Economics. 
Gjennom hele boken følger vi tre fortellere: Strike, Robin og morderen. Det at man også følger handlingen fra morderens synsvinkel er med på å dra opp spenningsnivået, spesielt med tanke på frykten for at noe skal skje med Robin. For denne gjerningsmannen viser ingen skånsel. Mye av handlingen foregår i Londons gater, hvor både Strike og Robin spaner på de mistenkte i saken, samt at de følger opp oppdrag fra et par klienter. Handlingen strekker seg over tre måneder i 2011 og vi får blant annet med oss at byen feirer det kongelige bryllupet mellom Prins William og Kate Middelton.

Rowling er svært god på å skape miljø, det var noe av det jeg elsket med Harry Potter-bøkene. Jeg synes hun får til mye av det samme i bøkene om Cormoran Strike, man får godt innsyn i britisk kultur, i byen London og hvordan livet der fortoner seg for folk fra alle lag. Noe som også bidrar til å holde på min interesse, er de to hovedpersonene Strike og Robin. Jeg synes de skiller seg ut i mengden av karakterer som finnes i moderne krimlitteratur. Strike med sin militærbakgrunn, det faktum at han har et handikap, og ikke minst hans noe brokete bakgrunn med en far som er kjent rockestjerne(som han ikke har noen kontakt med) og moren som var en såkalt supergroupie. I Robins bakgrunn skjuler det seg også hemmeligheter som vi får vite mer om i denne boken. Hun er en sterk og selvstendig dame med ben nok i nesa til å takle jobben som detektiv. Dynamikken mellom disse to er også med på å skape spenning/konflikt i handlingen.

Når det er sagt så synes jeg at tempoet trekker ned på helhetsinntrykket denne gangen. Handlingen kunne med fordel ha blitt strammet noe inn. Det blir vel mye spaning utenfor bygninger og langs Londons gater etter min smak, og jeg blir utålmodig til tider, får lyst til å bla fremover i boka. Uansett kommer jeg definitivt til å lese neste bok, for jeg er sikker på at det kommer én til. Avslutningen åpner helt klart for en fortsettelse ...


Forlag: Sphere, Little Brown Book Group
Utgivelsesår: 2015
Sider: 487

Kilder: Eget leseeksemplar

NB: Blue Öyster Cult er et faktisk rockeband som jeg ikke hadde hørt om før. Hvert kapittel i Career of Evil innledes med et sitat fra én av gruppens låter. Her er en liten smakebit av musikken deres:10 kommentarer:

 1. Hm, en forfatter jeg ikke har lest noe av, og fikk veldig lyst til å lese:) Takk for tips. Blue Öyster Cult er et meget kjent band som ble kjente nettopp på grunn av Don't fear the reaper. Den har jeg hørt mye på oppgjennom årene:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så bra at du fikk lyst til å lese :) Jeg var overrasket over at jeg ikke hadde hørt om gruppa før, trodde jeg kjente de fleste rockegruppene fra 70 og 80-tallet, men den gang ei. Mye man kan få greie på gjennom å lese bøker!

   Slett
  2. Jepp, jeg ble oppmerksom på bandet gjennom en del filmer som brukte Don't fear the reaper og da bare måtte jeg finne ut hvilket band det var:)

   Jeg skal bestille meg en bok av ham i neste uke og prøve å lese den av ham i løpet av april:)Det er så mange forfattere å holde styr på for tiden:)

   Slett
  3. Det jeg er litt skeptisk på er om de bøkene er noe for meg siden det er J.K. Rowling som står bak og jeg ble aldri noen Harry Potter fan:/

   Slett
  4. Ja, det er utrolig mange bøker man har lyst til å lese! Jeg har kjøpt mindre bøker i det siste, rett og slett fordi jeg har så mange bøker jeg enda ikke har lest. Disse bøkene har ikke veldig mye til felles med Harry Potter-bøkene, slik jeg opplever det. Men de har et litt annet tempo enn mange andre krimbøker. Jeg har likt bok nr. 2 best hittil :)

   Slett
  5. Ok, skal skaffe meg den første og gi det en sjanse:)

   Slett
 2. Blue Oyster Cult kjenner jeg fra min ungdomstid. De ble spilt en del blant de folka jeg vanka med.. Har forøvrig tenkt en stund å lese disse bøkene til forfatteren, men enda er de på ønskelista..

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skjønner ikke hvordan gruppa har klart å snike seg under musikkradaren min, men har funnet dem på Spotify så det blir nok litt lytting fremover. Jeg liker bøkene, mye fordi jeg har fått veldig sansen for hovedpersonen Cormoran Strike.

   Slett
 3. I dag var jeg forsiktig med hvor mye jeg leste av det du skrev :-) Boken ligger på nattbordet og skal snart leses så jeg vil ikke vite for mye :-) Jeg hørte de to første på lydbok. De var perfekt underholdning mens jeg gikk turer med hunden min. Jeg liker bøkene veldig godt og gleder meg til å ta fatt på denne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker de også godt. I mengden av krimbøker jeg har lest, har disse et klart særpreg. Kos deg med lesingen :)

   Slett