Sjarmerende detektivduo i fengende engelsk krim!
Godt nyttår! Så var jeg tilbake, etter en drøy måned i uplanlagt taushet. Bursdagsfeiring, julefeiring, og tentamensretting med påfølgende forkjølelse, har gjort at fokus har vært helt andre steder enn i bøkenes verden en stund. Derfor har det blitt lite lesing, men til gjengjeld har jeg lyttet til flere lydbøker gjennom en lang rekke burdags- og juleforberedelser.
Én av fordelene med å delta på Maris "En smakebit på søndag", er at man kan komme over noen skikkelige godbiter. Som jeg gjorde med M. R. C. Kasasians serie om The Gower Street Detective, hvor detektiven Sidney Grice og hans unge myndlig, March Middelton, har hovedrollene.
Den velstående Sidney Grice nyter anseelse som Londons mest berømte personlige (han er selv veldig opptatt av nettopp denne tituleringen) detektiv. Og når jeg bruker ordet sjarmerende i overskriften her, så er det ikke med tanke på Sidney Grice som person. Tvert imot så fremstår mannen som det stikk motsatte. Han er en heller usympatisk og snobbete fyr, som har store mangler når det kommer til medfølelse og omtanke for andre. Han tråkker stort sett skikkelig i salaten, og har klart uttalte fordommer mot både fattige og tjenestefolk. Når det er sagt, så har Sidney Grice en skarp iakttagelsesevne, samt en Poirotsk evne til å trekke riktige slutninger. Det er en grunn til at mannen er berømt!
Sidney Grices myndling, March Middelton, er en intelligent og svært oppegående ung dame. Da faren dør og hun blir igjen alene, må March som enslig kvinne flytte til London for å bo hos Sidney Grice, en gammel venn av faren. March som har vært med sin far som var praktiserende lege til eksotiske steder som India og Afghanistan, har allerede sett sitt av død og elendighet når hun begir seg ut på jakten etter utspekulerte mordere, sammen med sin formynder. Hun lar seg jevnlig sjokkere over Sidney Grices komplette mangel på takt og tone, og de to havner ofte i tottene på hverandre på grunn av dette. I samspillet mellom dem, blir March etter hvert den som prøver å glatte over når Sidney Grices komplette mangel på sosial kompetanse blir altfor åpenbar.
I den første boken, Morden på Mangle Street (svensk lydbokutgave), blir Sidney Grice bedt om å bevise en manns uskyld. En ung kvinne har blitt brutalt myrdet i sitt eget hjem, og ektemannen blir arrestert og tiltalt for drapet. Men den unge kvinnens mor er helt sikker på at svigersønnen er uskyldig, og ansetter Sidney Grice for å finne bevis for dette. Jo, mer som avdekkes, jo sikrere blir Grice på at mannen faktisk er skyldig. March derimot, er av en helt annen oppfatning.
I bok nummer to, The Curse of the House of Foskett, er Sidney Grices ry som Londons beste personlige detektiv i fare, etter noe som skjedde i forrige bok. Han er svært nedfor, bruker mesteparten av dagene på å sture, og gidder ikke en gang å sette inn glassøyet sitt. Situasjonen bli ikke bedre da Grices neste klient faller død om av forgiftning på gulvet i arbeidsrommet hans. Mannen var medlem av det såkalte Final Death Society, og fryktet at noen av de andre i gruppen ville drepe ham. Og det viser seg jo ganske fort at han hadde rett. Denne gangen jakter ikke March og Grice bare på en morder, men også på muligheten til å gjenopprette Sidney Grices god navn og rykte.
Settingen i Kasasians detektiveserie er lagt til Victoriatidens London. Det er et univers rikt på både miljø og karakterer. Forfatteren gjør en glimrende jobb med å formidle byens atmosfære og livet der, slik det må ha fortonet seg den gang. Det er så du formelig kan kjenne stanken fra rennesteinen og høre klakkingen av hestesko mot brosteinene. Man kan også ane skyggen av en kommende Jack the Ripper i de mørke, tåkelagte gatene hvor lovløsheten råder. Og at man kunne komme til å støte på Sherlock Holmes rundt neste gatehjørne, synes heller ikke usannsynlig. Holmes "far", forfatteren Arthur Conan Doyle, dukker faktisk opp i en liten gjesterolle i én av bøkene.
Disse bøkene kan jeg på det varmeste anbefale til alle som liker god, gammeldags engelsk krim. Det er ingen "frøkenkrim" det er snakk om her, for den som måtte frykte det. Det finnes en del gotiske elementer i handlingen, spesielt i bok to, og det bys på grusomme drapsmetoder som kan få Jack the Ripper til å blekne i forhold. Dessverre er ikke bøkene oversatt til norsk.
Morden på Mangle Street The Curse of the House of Foskett
Forlag: Lind og Co Forlag: W. F. Howes
Utgivelsesår: 2016 Utgivelsesår: 2014
Spilletid: 9 timer, 9 minutter Spilletid: 12 timer, 28 minutter
Kilder:
Lydbøkene på Storytel
Intervju med forfatteren
Disse tipsene noterer jeg meg, og siden jeg har Storytel så passer det jo perfekt. Jeg er glad i klassisk britisk krim, så dette kan passe meg bra. Tusen takk for boktipset, og velkommen riktig godt nytt leseår :D
SvarSlettTakk for det, Mari og i like måte. :) Disse var virkelig gode! Skal lese de neste 3 i serien også, bare jeg får lest ferdig andre bøker jeg er i gang med.
SlettJeg håper de er like gode. Akkurat nå holder jeg på med å lese ferdig diverse bøker selv. Ønsker å få med meg flest mulig av bøkene som er langlistet til bokbloggerprisen. Jeg er livredd at en fremtidig favoritt forsvinner ut av kortlista uten at jeg kan stemme på den som en joker ;)
SlettDet håper jeg også :) Skulle ha gjort det jeg og, men har hatt hendene fulle med tentamener og karaktersetting for terminen som avsluttes denne uka. Får prøve å rekke noen før fristen går ut! :) Er noen av bøkene jeg har veldig lyst til å lese.
SlettGodt nyttår:-)
SvarSletteg liker gammeldags krim, og var flinkere til å lese det før i tiden. Rart at jeg ikke har lest noe av denne forfatteren før, men ble veldig fristet. Håper bøkene er lett tilgjengelige for jeg bruker ikke storytel.
*Jeg skulle det stå, ikke eg:)
SvarSlettHei Ina! Ja, bøkene er lett tilgjengelige på forskjellige nettbutikker. Disse likte jeg virkelig! God gammeldags krim ispedd trekk av gotisk litteratur. Tror du også vil like disse :)
SlettOk, skal prøve å få tak i dem og eventuelt spare dem til påske:)
Slett