tirsdag 11. april 2017

Före fallet av Noah Hawley

FOR EN THRILLER!
Det er ikke ofte jeg blir så til de grader imponert av en thriller lenger, som jeg ble av Noah Hawleys Före fallet (De som faller). Etter å ha overdosert meg selv på krim og thrillere over mange år, har jeg blitt ekstremt kresen og storforlangende. Men dette, dette var virkelig bra!

Et privatfly med elleve mennesker ombord styrter i havet på vei fra Martha's Vineyard til New York. Blant passasjerene er to av USAs rikeste menn med familier. Den ukjente kunstneren Scott Borroughs og fire år gamle JJ er de eneste overlevende. Scott, som er tidligere konkurransesvømmer, svømmer i flere timer med lille JJ på ryggen, vel vitende om hva havet under dem kan skjule av farer.

Den ekstreme redningsdåden gjør Scott til helt, og et mediesirkus ut av en annen verden går helt av hengslene i forsøket på å få ham i tale. Men Scott ønsker å forbli anonym. Så lenge han makter, skjuler han seg for et stadig mer pågående pressekorps. På bakgrunn av denne tilbakeholdenheten begynner enkelte sterke krefter innenfor nyhetsbransjen å spekulere i hvem Scott egentlig er. Hva gjorde en mislykket, fattig kunstner ombord i et privatfly forbeholdt de rike og berømte? Har han noe å skjule? Er han egentlig en helt? Her er nyhetsankere som er villig til å bryte såvel skrevne som uskrevne lover og regler for å oppnå størst mulig seertall.

Spenningsmomentene knyttet til hva som utløste ulykken er bare én del av det som gjør Före fallet så bra. Noe som gjør den vel så interessant, er de velfunderte og tredimensjonale personene Hawley har skapt. For disse menneskene er troverdige. Noen av dem sterkt korrumperte av rikdom, makt og privilegier, andre preget av tapene og nederlagene livet har ført med seg. Det kryssklippes mellom utviklingen av Scotts historie og de andre passasjerenes liv i dagene frem til ulykken inntreffer, samt myndighetspersonene som etterforsker årsaken til styrten. Bitene pusles sammen på en forbilledlig måte helt til sannheten avsløres i all sin enkle gru.

Romanen retter fokus mot enkelte mediers nådeløse graving i privatlivet(ofte sexlivet) til mennesker som havner i søkelyset. Den viser hvordan vrengebilder av sannheten noen ganger kan bli skapt, der virkeligheten ikke er salgbar nok. Det er ikke noe flatterende bilde som skisseres av amerikanske medier i denne boken. Om virkeligheten er i nærheten av så ille som det fremstilles her, er jeg glad for at norske medier har en Vær varsom-plakat å forholde seg til.

Føre fallet er en svært velskrevet og engasjerende thriller. Forfatteren Noah Hawley har tidligere gitt ut fire bøker, og er også en kjent manusforfatter og produsent for blant annet serier som Bones og Fargo.
Anbefales!

Forlag: Massolit
Utgivelsesår: 2017
Lyttetid: 13 timer, 15 minutter
Norsk tittel: De som faller

Andre om boka: Bjørnebok og VG.

Kilder:
Lydbok + e-bok på Storytel
Noah Hawleys biografi på IMDb

8 kommentarer:

 1. Denne har jeg merket meg og liker det du skriver om at du er kresen, men likte denne. Da er det mulig den rykker frem i køen;-) Skulle gjerne prøvd den på lyd, men da må jeg vente til den blir litt rimeligere. Har du hørt den på svensk? Det ligger jo utrolig mye både svenskt på Storytel som jeg sterkt vurderer å skaffe meg. Er litt skeptisk til hvordan det er å høre på svensk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei du! Ja, jeg har nesten blitt irriterende kresen de senere årene, så når jeg kommer over gullkorn som denne boken blir jeg veldig glad! Jeg hører mye på svenske lydbøker, mange av de gode finnes bare på svensk på Storytel. Jeg synes det går veldig greit, er bare enkelte ord jeg kan stusse over innimellom. De har også mange gode opplesere som er behagelige å lytte til.
   Ha en riktig god påske! :)

   Slett
 2. Klok omtale til ei god bok :-)
  God påske!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha :)
   En riktig god påske til deg også!

   Slett
 3. Denne har jeg hørt/lest mye bra om, og da må det nok være noe i det. Noteres.
  Ps. Anbefaler deg Svarthuset av Peter May- den er utrolig godt skrevet og snekret sammen, en sånn bok som man bare nyter, omtrent på nivå med John Hart, bare at miljøet er helt annerledes. Her er vi ute i havet, ved forblåste Ytre Hebridene på øya Lewis.- Hilsen også kresen leser.:)
  God påske Inger Johanna!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den skal jeg sjekke ut - takk for tipset:)
   Riktig god påske til deg også, Anita!

   Slett
 4. Leste den tidligere i april og ble ferdig med den i forrige uke. Leste den på engelsk og likte den kjempegodt. Leste bare overskriften din for har ikke skrevet anmeldelse selv ennå:)

  SvarSlett