lørdag 14. mai 2016

Splinter the Silence - Val McDermid

NETTSJIKANE OG MYSTISKE SELVMORD

Splinter the Silence (Knusende stillhet) er den nyeste Tony Hill-boken fra den skotske forfatteren Val McDermid. Den er nummer ni i rekken om radarparet Tony Hill og Carol Jordan, og dyktige McDermid skuffer ikke.


Etter å ha bli rammet av en tragedie i nær familie, har tidligere kriminalsjef Carol Jordan valgt å gjøre som et skadet dyr:Gjemme seg for å slikke sin sår i ensomhet. Hun har sagt opp jobben, og har lite kontakt med omverdenen. Dagene sine bruker hun til det harde fysiske arbeidet med å renovere en låve som har tilhørt hennes bror. Da hun havner i en skikkelig knipe, tvinges hun til å ta opp igjen kontakten med sin tidligere makker, psykologen Tony Hill.

I et forsøk på å få Carol ut av sin selvpålagte isolasjon, trekker Tony henne inn i sine funderinger rundt et par selvmordstilfeller som har fanget hans interesse. Flere unge kvinner har tilsynelatende valgt å begå selvmord etter at de har blitt utsatt for grov nettsjikane. Men etter en nærmere titt på noen av sakene har Tony begynt å ane et helt annet mønster, noe som peker i retning av noe mye verre. Men lar det seg bevise?
'Why are you so interested in a suicide in Devon?' Carol asked.                                                             'I'm not sure. I was round at Paula and Elinor's last night and Torin brought it up. We got talking about cyber-bullying and trolls and how it looks like that's what drove Jasmine Burton to kill herself. But there was something about it ...' (side 85)
Ganske raskt etter at jeg var i gang med lesingen, forsto jeg at jeg tydeligvis hadde hoppet over noen av bøkene i Hill/Jordan-serien. Det begynner faktisk å bli en del år siden jeg stiftet bekjentskap med Tony Hill første gang. Men det viste seg at dette ikke skulle by på problemer, jeg kom greit inn i handlingen i Splinter the Silence uten å ha lest de foregående bøkene. Eneste haken er noen spoilere om jeg velger å lese disse i etterkant. (Noe jeg nok kommer til å gjøre!)

Uansett, et interessant gjensyn ble det i alle fall med nevnte duo Hill og Jordan. Val McDermid er en svært habil forfatter, og trakterer sin penn med skarphet og vidd. Problemet med nettsjikane som hun tar opp i denne boken, og da spesielt hets av kvinner med en åpen feministisk agenda, er et svært samfunnsaktuelt tema. De som oftest blir rammet av slik type sjikane, er naturlig nok kvinner som deltar i den offentlige debatten og er kjente ansikter utad. Hetsen mange utsettes for kan være svært grov, og det går på trusler om både drap og voldtekt. Om frykt for hets og voldstrusler fører til at kvinner, eller andre grupper i samfunnet for den saks skyld, vegrer seg for å la sin stemme bli hørt, er det et problem for både ytringsfriheten og demokratiet. Derfor er det en viktig sak McDermid setter søkelys på i sin 29. bok.

Dialogene og samspillet mellom Tony Hill og Carol Jordan har ikke mistet noe av sin snert eller nerve fra de tidligere bøkene. Det er mange fortellere foruten hovedpersonene underveis i historien, de fleste av dem kolleger av Hill/Jordan. Alle er interessante og troverdige karakterer, og vekslingen mellom dem er med på å skape et godt driv i historien. Gjennom de forskjellige vinklingene settes puslebitene i mysteriet sammen sammen bit for bit. Jeg har veldig sansen for at Carol Jordan fortsatt har like mye bein i nesa, og utstråler en slik profesjonell autoritet. Jeg digger Tony Hill med sin nesten genipregede innsikt i menneskets mørkeste irrganger. Dette var en særdeles tilfredsstillende leseopplevelse!


Forlag: Little, Brown
Utgivelsesår: 2015
Sideantall: 388

Kilder: 
Mitt eget leseeksemplar
http://www.valmcdermid.com/


3 kommentarer:

 1. Fin omtale:) I dag bestilte jeg første bok i Tony og Carol serien, så The Mermaids Singing blir junibok:)

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha, Ina :) Blir spennende å høre hva du synes om den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er like spent som deg;) Vi får se om bøkene er på samme høyde som tv-serien:)

   Slett