søndag 11. oktober 2015

Smakebit på søndag



En smakebit på søndag er et ukentlig innslag på Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten.

Smakebiten jeg har valgt å dele er fra boken Karl Eugen Olsen fra Vika som utkom første gang i 1976. Den er forfatterens debutroman.


Torill Thorstad Hauger vant med denne boken Gyldendals konkurranse om dokumentarlitteratur. Jeg snublet over denne, samt Krestiane Kristiania fra 1984 av samme forfatter da jeg drev med research til et skriveprosjekt. Thorstad Hauger er også kjent for å skrive en rekke barnebøker, de mest kjente er kanskje Sigurd Drakedreperen, som ble filmatisert i 1989, og Det kom et skip til Bjørgvin i 1349. Jeg falt for det maleriske språket i disse to bøkene som pensler til liv et for lengst forsvunnet strøk i Oslo; det gamle Vika.
Barndommens verden i trappeoppgangen kunne være rød eller blå eller svakt hvitskimrende omrammet av siselerte stjerner. Det var Tollef som viste meg denne herligheten. Når vi skygget for med hendene slik at øynene bare gjenspeilte på den blå ruta, kom bakgården med kastanjetreet, skyllebøttene og utedoene på rad og rekke inn i bildet. Jorda ble uhyggelig svart under et koboltblått tre med greiner som levde i vinden, og lokket på skyllebøtta lyste som et hardt metallisk øye under gasslyktskjæret. Det var så en kunne skvette himmelhøyt om det kom en blåsvart skikkelse inn i synsbildet, - på vei mot raden av trehus med lemmedør og hengekrok. (s. 11)
Det som er synd er at disse bøkene ikke lenger er å få tak i, annet enn i antikvariater. Torill Thorstad Hauger døde i fjor sommer, 71 år gammel. Jeg håper forlaget hennes lar disse historiene få sin renessanse for nye lesere. Det fortjener de.

Flere smakebiter finner du her: En smakebit på søndag

19 kommentarer:

  1. Takk, det samme til deg! Ser du leser Agatha Christie, det er en av mine store favoritter. Jeg har lest nesten alle bøkene hun har skrevet, mange av dem flere ganger. God lesing videre :)

    SvarSlett
  2. Tack för smakebiten är nog inte min genre.

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, det er ikke alle sjangere man liker. Men disse bøkene er faktisk som romaner, basert på beskrivelser fra folk som levde på den tiden.

      Slett
  3. tack för smakebiten! ofta önskar man nyutgivning av äldre betydligt äldre än 71 - författare. tur att det finns antivariat!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har du helt rett i! Det finnes mye god litteratur som ligger gjemt i gamle utgivelser. Noen hentes heldigvis frem i lyset igjen, som John Williams' Stoner som ble aktuell igjen etter 50 år. Den ble en stor suksess i Norge i fjor. :)

      Slett
  4. Tack för smakbiten - det var verkligen en målande beskrivning.

    SvarSlett
  5. Ja, ikke sant? Den festet seg den der, etter at jeg leste den første gang.

    SvarSlett
  6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  7. Svar
    1. Takk for at du tok deg tid til å komme innom bloggen min!

      Slett
  8. Jeg har så gode minner fra barneskolen hvor læreren leste høyt fra oss fra blant annet Haugers bøker(Ravnejenta, Røvet av vikinger og Flukten fra vikingene kommer jeg i farten på). Takk for reisen tilbake i tid, Inger Johanne.

    SvarSlett
    Svar
    1. Bare hyggelig! Jeg ble veldig glad i disse to bøkene fra arbeiderstrøkene i skifte 1800/1900-tallet. :)

      Slett