lørdag 3. oktober 2015

Here goes!

Mitt første innlegg, og jammen satt det langt inne! Det har vært litt som å gå opp til en hjemmeeksamen. Jeg har vridd og vendt, begynte å skrive, slettet, begynt på nytt, sjekket ut hvordan andre bokbloggere gjør det, sovet litt på det. Puh, men nå er jeg i gang.


Boken jeg har lest, eller rettere sagt har lyttet til, er Sue Monk Kidds Bursdagsgaven fra 2014. Utgaven fra Lydbokforlaget har jeg lånt på biblioteket. Jeg har tidligere lest to av Kidds bøker, Bienes hemmelige liv og Havfruestolen, og likte de veldig godt. Da jeg satte meg ned for å skrive om denne boken, så kom det opp et hyggelig leseminne om nettopp Havfruestolen. Den gang endte jeg opp med å ikke komme meg ut av senga før langt på dag en regngrå søndag, jeg måtte bare lese boka ferdig først.

Handlingen i boka starter på begynnelsen av 1800-tallet, og har to fortellerstemmer: Den ene tilhører Sarah Grimké fra en rik, hvit Charleston-familie, den andre tilhører slavejenta Hetty, eller Handful, som hun blir kalt. Den norske tittelen på boka henspeiler til nettopp Handful, som blir gitt i bursdagsgave til Sarah på 11-årsdagen hennes.(Den engelske tittelen er The Invension of Wings). Sarah nekter å ta imot gaven, for i motsetning til resten av familien mener hun at det ikke er riktig å eie et annet menneske. Avslaget blir ikke tatt nådig opp av foreldrene, men dette er bare begynnelsen på flere kontroversielle valg Sarah tar underveis i boken. Blant annet drømmer hun om å bli jurist som faren, også ganske utenkelig for en jente på denne tiden.

Vi får følge Sarah og Handfuls historier gjennom mange år. Begge er gripende skjebner i en tid da kvinner har svært få rettigheter, slaver enda færre, om noen rettigheter i det hele tatt. Og det er Handful og moren, Charlottes, historie som vekker de sterkeste følelsene hos meg og minner meg om en annen bok som gjorde dypt inntrykk på meg som barn, nemlig Onkel Toms hytte. Det gjør fysisk vondt for meg å høre om hvordan slavene blir hundset og straffet av sine eiere for de minste foreteelser. Hvordan de i mange tilfeller blir behandlet verre enn dyr. Beskrivelsen av arbeidshuset, hvor slaveeiere sendte sine mest ulydige slaver for å bli straffet, får det til å gå kaldt nedover ryggen. Og som den gang jeg leste Onkel Toms hytte, blir jeg like rasende nå i møte med den hvite mann og kvinnes tro på sin egen rasemessige overlegenhet.

Kidds bok er basert på virkelige hendelser. Sarah Grimke har levd, og var en tidlig forkjemper for opphevelsen av slaveriet og for kvinners rettigheter.

Jeg kan anbefale denne boken på det sterkeste. Det er en bok om modige, sterke kvinner, om hvordan trangen til frihet kan sprenge grenser og at ingen noen gang kan sette tankene eller drømmene dine i lenker.

4 kommentarer:

  1. En bra skrevet bokomtale:) Jeg har hatt denne med meg fra biblioteket,men har ikke rukket å lese den før jeg måtte levere den inn igjen. Men må har jeg igjen lyst å plukke med meg den hjem fra biblioteket. :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, så hyggelig at du likte omtalen! Dette var en bok som engasjerte, synes jeg. Håper du vil like den. :)

      Slett
  2. Jeg måtte jo bare ha denne boka etter at jeg leste din omtale i går, Inger Johanne. Så overbevisende var du. Det må nesten kunne sies at det var trolldom at akkurat denne boka var på salg hos Ark i går.

    Kanskje burde jeg også få med meg Onkel Toms hytte. Boken bor nemlig i bokhylla her, den var blant bøkene som stod igjen fra de forrige eierne, noen av bøkene som ikke ble flyttet disse fikk fast opphold her hos meg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, veldig morsomt at du skulle finne nettopp den boken på salg! Onkel Toms hytte er også en veldig god bok, en av de store klassikerne. Det sies jo at den skal ha bidratt til avskaffelsen av slaveriet i Amerika. Jeg har faktisk også lest den for én av klassene mine på mellomtrinnet, og den fenget også der :)

      Slett