søndag 21. februar 2016

Slutten for det røde mennesket - En smakebit på søndagEn smakebit på søndag er et ukentlig innslag på Maris bokblogg Flukten fra virkeligheten, hvor andre bloggere kan dele smakebiter fra det de leser. Det gjelder bare en regel: Ingen spoilers!En av bøkene jeg leser for tiden er Svetlana Aleksijevitsjs Slutten for det røde mennesket. Aleksijevitsj som vant Nobelprisen i litteratur i fjor, er en hviterussisk forfatter som blant annet har skrevet flere dokumentariske bøker om sovjettiden. (Kilde: SNL) Slutten for det røde mennesket er én av disse, og har vist seg å være interessant lesing så langt. Jeg deler et utdrag fra begynnelsen av boken:

Alle vi som kommer fra sosialismen, enten vi nå likner eller ikke likner på andre mennesker, har vårt eget vokabular, våre egne forestillinger om godt og ondt, om helter og martyrer. Vi har et særskilt forhold til døden. I fortellingene jeg skriver ned, forekommer stadig ord som skjærer i øret: "skyte", "henrette", "likvidere", "avskrive", eller sovjetiske varianter av forsvinning, slike som "fengsling", "ti år med brevforbud, "emigrasjon". Hvor mye er et menneskeliv egentlig verdt, når vi tar i betraktning de millionene som døde for ikke så lenge siden? Vi er fulle av hat og fordommer. Vi kommer alle fra landet med GULag og den forferdelige krigen. Kollektivisering, avkulakkiseringen, tvangsflytting av hele folkegrupper ...
Dette var sosialismen, og det var ganske enkelt vårt liv. På den tiden snakket vi ikke så mye om det. Men nå som verden er ugjenkallelig forandret, har alle begynt å interessere seg for dette vårt liv, for hvordan det enn var, var det jo allikevel vårt liv.  Jeg skriver, og korn for korn, smule for smule, leter jeg frem historien om den "hverdagslige" sosialismen ... den "indre" sosialismen. Om hvordan den levde i menneskets sjel. Jeg trekkes alltid mot dette lille området - mot enkeltmennesket. I virkeligheten er det der alt skjer. (s. 9 - 10)
Forsatt god søndag til dere alle!

Flere smakebiter finner du HER.

21 kommentarer:

 1. en fantastisk författare! tack för smakebiten!

  SvarSlett
 2. Svar
  1. Bare hyggelig, takk for at du kom innom :)

   Slett
 3. Jag har inte läst något av henne, men jag har funderat lite grann på att göra det. Tack för smakebiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Min første bok, og inntrykket er godt hittil. :)

   Slett
 4. Tack för smakbit! Inte läst något av denna författare men skulle vilja försöka göra det (speciellt boken om Tjernobyl).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har også lyst til å lese den etter hvert :)

   Slett
 5. Tack för smakbiten. Kan inte riktigt bestämma mig om jag vill läsa någon bok av henne eller inte...

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg ble veldig nysgjerrig, leste så mye godt om bøkene hennes. Er i alle fall fornøyd så langt :)

   Slett
 6. Jag har ännu inte läst något av Svetlana Aleksijevitsj, men har tänkt läsa Kriget har inget kvinnligt ansikte nu i vår. Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg kunne også tenke meg å lese den, og boken om Tsjernobyl, om jeg liker denne her. Enn så lenge ser det bra ut :)

   Slett
 7. Har inte läst något av Svetlana Aleksijevitsj och är inte helt säker på att jag kommer att göra det. Jag tycker de "moderna" nobelpristagarna är lite för smala och lite för... märkliga och jag försöker nog att undvika dem :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner hva du mener, jeg har heller ikke lest noen av de moderne nobelvinnerne tidligere. Grunnen til at jeg har lyst til å lese Aleksijevitsj er at hun skriver om et tema jeg synes er veldig interessant. :)

   Slett
 8. Än har jag inte läst något av vår nya Nobelpristagare i litteratur - men det börjar bli hög tid!
  Tack för smakbiten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er første for meg også, har vært interessant så langt!

   Slett
 9. Jeg har begynt på Krigen har intet kvinnelig ansikt, men hele sist uke var full av familiebesøk, så jeg har ikke kommet så langt. Nå må jeg hvile ett par dager, og så skal jeg lese videre :-) Ha en fin uke!

  SvarSlett
 10. Det hender det blir lite tid til lesing, høres ut som du har hatt en hyggelig uke med familiebesøk:) Jeg gleder meg til vinterferie neste uke, da skal jeg kose meg med både lesing og skriving. Ha en fin uke du også!

  SvarSlett
 11. Aleksijevitj har jag tänkt läsa. Tack för smakbiten!

  SvarSlett