lørdag 25. mars 2017

I See You - Claire Mackintosh

VEL GJENNOMFØRT BOK NUMMER 2 
Claire Mackintosh slo igjennom som forfatter med debutboken I Let You Go (Jeg lar deg gå), som oppnådde å bli en stor snakkis da den kom ut. Mackintosh har flere år bak seg i politiet, noe som gjør at det politifaglige fremstår svært troverdig bøkene hennes.

You do the same thing every day.
You know know excactly where you are going.
You are not alone.
(Innledning - I See You)

Zoe Walker har problemer med å tro det hun ser da hun oppdager et bilde av seg selv i en kontaktannonse for nettstedet www.findtheone.com. Bildet er såpass kornete og utydelig at hun lurer på om det virkelig er henne. Familie og venner avfeier bekymringen hennes, men magefølelsen forteller Zoe at hun har rett. Hvorfor har noen brukt et bilde av henne i en kontaktannonse? Og hva befinner seg på nettsidene til www.findtheone.com, siden som krever passord for å få tilgang?

Plutselig begynner fremmede menn å ta kontakt med Zoe på T-banen på vei til jobb, og hun ser seg stadig oftere over skulderen, føler seg forfulgt. En gjennomgang av tidligere avisutgaver viser bilder av forskjellige kvinner hver dag. Da én av kvinnene som er avbildet i annonsene blir funnet drept, og én annen voldtatt, skjønner Zoe at frykten hennes er reell. Spørsmålet er bare om noen vil tro henne, før det er for sent ...

Zoe er jeg-forteller i boken, men historien veksler mellom henne og en 3. personsforteller i form av politikvinnen Kelly Swift, samt noen korte sekvenser hvor selve gjerningsmannen får komme til orde. Kelly Swift har blitt degradert, og er tilbake i uniform etter en alvorlig hendelse. Hun er den første som tar Zoe på alvor, og må kjempe for at sjefene lenger opp i systemet gjør det samme. Ettersom synsvinklene skifter bygges spenningen sakte, men sikkert opp. Litt vel sakte i begynnelsen, føler jeg, det tar litt tid før jeg blir hektet skikkelig på.

Mackintosh skaper gode persontegninger, og skriver godt. Selv om historien ikke oppleves som like original som I Let You Go, med sine overraskende tvister, er dette en god andrebok. Og om det tar litt tid for historien fanger meg, er det ulidelig spennende mot slutten. Enkelte hendelser og motiver oppleves ikke som like troverdige, men i det store og hele er det et godt stykke arbeid Mackintosh har gjort. Anbefales for alle som liker en velskrevet spenningsroman.

Norsk tittel: Jeg ser deg
Forlag: Sphere
Utgivelsesår: 2016
Sideantall: 372

Flere om boken:
VG
NRK
Bjørnebok

7 kommentarer:

 1. Fin omtale - takk for link :-)

  SvarSlett
 2. Har sett på Jeg lar deg gå noen ganger, men ikke leste den eller denne enda. Kan godt hende den plukkes opp en dag, etter at jeg har kommet meg gjennom alle krim- og de andre nye jeg har liggende her.
  Ha en fin uke.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så utrolig mange bøker der ute, alltid noen nye som er bra, det er vanskelig å få med seg alt. Tiden strekker ikke til! Ha en fin uke du også :)

   Slett
 3. God omtale. Leste hennes forrige og ble ikke spesielt overrasket, men har denne på skal lese lista. Håper denne er bedre, men vi får se. Savner å lese thrillere som faktisk overrasker. Det er flere år siden sist:/

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk skal du ha, Ina :) Denne er litt annerledes oppbygd enn forrige bok, og jeg synes nok at I Let You Go var hakket bedre.
   Skjønner at du savner å bli overrasket. Vi blir vel ganske drevne lesere etter hvert, i og med at vi leser mye. Er nok vanskeligere å lure oss :)

   Slett
  2. Du har nok rett i det;)

   Slett