lørdag 21. november 2015

Heidi Linde - Norsk sokkel
Norsk sokkel er skrevet av Heidi Linde og utgitt i 2015. Linde er blant annet kjent for bøkene Nu jävlar og Agnes i senga. Hun har også skrevet flere barnebøker, som serien om Pym Petterson. Dette er det første jeg har lest av Heidi Linde, men flere av bøkene hennes er kjent for meg gjennom forskjellige media. Boken har jeg kjøpt gjennom Bokklubben.

Bokens tittel peker klart på hvor vi er: Norge, landet hvor rikdom og velstand rår, landet som flere ganger har blitt kåret til verdens beste land å bo i. Men om den fysiske velstanden er stor, så baler allikevel menneskene som lever der med sitt. Historiene vi blir fortalt handler om forskjellige personer på forskjellige steder i landet, alle knyttet sammen gjennom familie eller slektskap.

Det handler om Ragnhild som har levd med sin alkoholiserte ektemann i mange år. Nå da han har bestemt seg for å slutte og drikke, vil han fortsatt trenge henne da? Vi møter Kristian, som er gift med Ragnhilds datter, Synnøve. Han føler seg alltid sliten, går rundt med en frykt for at han har kreft fordi han har problemer med magen.

Så er det barna Nadja og Bror som bor i fosterhjem hos Ragnhilds søster Marit, og ektemannen, Rune. I Sogndal er Gunnar, gift med Ragnhilds andre søster, Aslaug, på besøk på hjemstedet for å finne en løsning for sin mor som er i ferd med å bli senil. Han vet at det kan bli vanskelig. For til tross for rikdommen i landet han bor i, er tilbudet for eldreomsorg avhengig av den enkelte kommunes økonomi. Og som de fleste som følger med i media vet, så er den svært varierende over det ganske land.

På tur i Hellas finner vi Tale som til daglig jobber i NAV. Hun har tatt med seg venninnen Renate, som har kjærlighetssorg, på ferie. Renate har vært samboer med Ragnhilds sønn Trond Espen. Tale klarer ikke slappe av og nyte ferien. Hun synes så synd på alle som jobber på hotellet, og skammer seg over sin egen velstand. Til slutt er det Kais historie. Kai har også vært i fosterhjem hos Marit og Rune, en trygg havn for ham etter mange år med en omflakkende tilværelse i barnevernsystemet. Nå, som voksen, står han og kona overfor et vanskelig valg, etter at hun har blitt gravid i godt voksen alder. Skal de beholde barnet som kan bli født med en alvorlig sykdom, eller skal de velge det bort?

Spørsmålene og dilemmaene disse menneskene blir stilt ovenfor er etter mitt syn allmenngyldige, og viser at selv om den økonomiske velstanden i et samfunn er stor, så betyr det ikke at befolkningen er fri for bekymringer, uro og frykt. Lindes bok forteller også noe om den dårlige samvittigheten som preger mange av oss, nettopp fordi vi har det så godt, samtidig som så mange andre lider.

Boken er lettlest, det er lite motstand i teksten. Norsk sokkel byr heller ikke på noen store overraskelser, men akkurat nå gjør det ingenting for min del. I perioder hvor ting er ekstra hektiske synes jeg det er godt å lese bøker hvor innhold og budskap er lett tilgjengelig. Dessuten er det nettopp det gjenkjennelige som gir meg leselysten med denne boken. Å kjenne på følelsen av at, ja, sånn har jeg følt det også, dette har jeg også tenkt. For jeg kjenner meg svært godt igjen i sorgen som Gunnar føler over å se et menneske du er glad i, som alltid har vært der - trygt og sterkt - gli inn i glemsel og tiltaksløshet. Jeg kjenner meg igjen i Tales dårlige samvittighet, og til tider skam, over å ikke hjelpe hver eneste tigger eller nødlidende jeg møter på min vei. Jeg som har så mye burde gi så mye mer, gjort så mye mer. Jeg kjenner meg igjen i Kristians tanker rundt hvordan alt vi skal ha, gjelden og ansvaret det drar med seg, kan tynge en ned. Hvor sliten man kan bli i forsøket på å henge med statusmessig i et samfunn hvor det til enhver tid er pengene som snakker. (Et godt eksempel er siste dagers mediedekning om ungdommer i Asker og Bærum som må vise frem foreldrenes selvangivelse for å få bli med på russebuss.)

Norsk sokkel er en bok om hverdagslige mennesker med hverdagslige historier, men vel verdt å lese, synes jeg.

Andre om boken:
NRK
Artemisias verden
Bøker og bokhyller
Bea's bokhylle
Braut med bok
Kleppanrova

4 kommentarer:

 1. Jeg så Lindes roman hadde havnet på langlisten til Romanprisen på P2, og når jeg leser din omtale så høres den ikke verst ut. At en tekst er tilgjengelig er jo bare bra, variasjon i hva som er tilgjengelig er viktig. Ønsker dere en flott søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg likte denne, Mari. Den passet meg i alle fall veldig godt der jeg akkurat nå, den var lett å gripe etter selv på hektiske dager. Ønsker også dere en super søndag, kaldt i Ådal'n i dag :)

   Slett
 2. Flott omtale. Selv fikk jeg ikke så mye ut av denne boka, jeg har vel reflektert over og lest mye av lignende før, og liker for det meste noe med mer dybde i slike spørsmål . Skjønner at denne boka har fenget mange, og godt er det, og så er det vel forskjellig hva som fenger når. Men jeg likte ideen med boka. Lette bøker kan være godt til tider det. Ønsker deg en fin søndag.:) og takk for link::)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bare hyggelig! Og takk skal du ha, Anita:) Jeg er helt enig med deg at den ikke går veldig i dybden denne boka, og som du sier så er det nok noen ganger avhengig av hva som fenger når. Når det er mye annet som surrer i hodet, synes jeg det kan være godt med en bok som denne. Ha en super søndag, her er det en vakker vintermorgen med 12 minus :)

   Slett