søndag 23. oktober 2016

I Let You Go - Clare Mackintosh

Den har vært én av de mest omtalte krimbøkene dette året, Clare Mackintosh's I Let You Go. Boken har fått svært gode kritikker, og i mars var hun også ett av trekkplastrene på Krimfestivalen i Oslo. Ikke verst for en debutant!

Fem år gamle Jake blir kjørt ned og drept, og etterlater seg en sønderknust mamma. Bilføreren stikker av, og hverken han eller bilen blir funnet. Et lite øyeblikks uoppmerksomhet har fått dramatiske konsekvenser, og Jakes mamma kan ikke tilgi seg selv for at hun slapp sønnens hånd idet de skulle krysse veien.

Jenna Grey er fra seg av sorg. Hun flykter fra alt hun har og alt hun kjenner, og slår seg til slutt ned i en liten stue på et øde sted ved kysten av Wales. Der holder hun for seg selv, mens hun forsøker å skape seg en slags hverdag, bygget på ruinene av det som en gang var livet hennes. Hun tilbringer dagene med å gå lange turer på stranden. Etter hvert utvikler hun et vennskapsforhold til Bethan som driver en campingplass i nærheten av Jennas lille hus. Om nettene hjemsøkes Jenna stadig av mareritt om ulykken som drepte Jake.

Politiduoen Ray Stevens og Kate Evans gjør alt de kan for å finne personen som kjørte ihjel lille Jake. De har lite eller ingen spor å gå etter, og saken forblir uløst. Først ett år etter ulykken begynner nye biter å komme på plass, og de øyner muligheten for en løsning.

Vi ble ikke helt gode venner, denne boken og jeg, da jeg først gikk i gang med den ved påsketider i år. Som så altfor ofte i det siste opplevde jeg at en krimbok ikke klarte gripe fatt i meg, og jeg kjente meg ganske likegyldig til fortsettelsen. Jeg vet virkelig ikke hva det er med meg og krim for tiden. Det var først da jeg tok den fram igjen for et par uker siden, og kombinerte lesingen med å lytte til den svenske lydbokversjonen på Storytel, at jeg kom skikkelig i gang.

Jeg føler fortsatt at det blir litt for mye "utenomsnakk" i den første delen av boken. Handlingen rundt Jenna og livet hun etablerer i den lille byen hun rømmer til, er godt skrevet, men historien mister noe av nerven ved å dvele for mye ved den. Også en del av handlingen rundt Ray og Kate trekker ned tempoet, selv om det kommer noen sporadiske hint om Jakes sak. Det er først i del to, når historien tar en uventet tvist og en ny fortellerstemme blir presentert, at jeg kobler meg skikkelig på. Derfra og ut er jeg hektet.

Clare Mackintosh skriver med stor troverdighet. Hun har jobbet tolv år i politiet før hun hoppet av og begynte som frilansjournalist og forfatter. Jeg synes hun leverer svært godt til å være debutant, og del to av boken er noe av det meste spennende jeg har lest på lenge. På slutten var det mer eller mindre umulig å legge boken fra seg. Anbefales!

Forlag: Sphere (Little Brown)
Utgivelsesår: 2014
Sideantall: 371
Norsk tittel: Jeg lar deg gå

I bokhylla har lest boken. Det har også My Criminal Mind.

Kilder:
Engelsk pocketutgave kjøpt via Bokklubben
https://claremackintosh.com/

8 kommentarer:

 1. Denne boka har jeg sett omtalt/reklamert for her og der, men jeg vet ikke om jeg orker å lese om et fem år gammelt barn som blir kjørt ned..kjenner jeg nå. Vi får se, omtalen din var uansett god den, og selv om du hadde en blandet opplevelse av boka virker den jo ikke helt håpløs..;)

  SvarSlett
 2. Skjønner den, Anita. Tror dette er en bok du kanskje vil like allikevel, for Clare Macintosh skriver veldig godt.:) Og del to grep meg veldig, den var spennende! Og takk for gode ord :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det kan jo hende, selv om det ikke kjennes slik ut akkurat nå, men så er jeg nettopp ferdig med Ferrantes sterke roman Det tapte barnet, så det ble kanskje mye med den, angående barn som mistes..

   Slett
  2. Ser den, du får heller ha den til gode. Det er jo så mange bøker som skal leses! Jeg må lese meg opp på flere norske fremover. :)

   Slett
 3. Jeg var spent på din mening om denne. Jeg er lei av Gone girl formelen alle psykologiske thriller forfattere bruker for tiden, men denne er en av de bedre. Jeg ble ikke overbegeistret, men likte den bedre enn forventet. God anmeldelse du har skrevet:) Og takk for link:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Ja, denne var virkelig én av de bedre. :) Og jeg synes også at den språklig sett var veldig god. Macintosh har gitt ut en bok til, og tror nok jeg skal lese den også.

   Slett
  2. Det har du rett i. Språklig var den ikke overdrevent eller irriterende som mange psykologiske thrillere dessverre er. Denne boka oppleves som mer voksen og nøktern, hvis du skjønner.

   Slett
  3. Ja, skjønner hva du mener og er helt enig. :)

   Slett